Yii Framework -2 (Yii Kurulumu)

Composer paket yöneticisini kullanarak veya sıkıştırılmış paket dosyasını indirerek Yii’yi iki şekilde de yükleyebilirsiniz.

Birincisi (Composer), yeni bir eklenti yüklemenize gerek bırakmadığı ve Yii’yi tek bir komut çalıştırarak güncellemenize izin verdiğinden daha çok tercih edilmektedir.

 

Yii’nin standart kurulumları hem Framework hem de bir proje şablonunun (Yii Framework Default Theme) indirilip kurulmasına neden olur.

Örnek şablon; giriş, iletişim formu vb. Bazı temel özellikleri uygulayan, çalışan örnek bir Yii projesidir.

Örnek şablon projeleriniz için başlangıç oluşturabilecek düzeydedir.

Öncelikle Yii Framework dosyalarını bilgisayarımıza indirelim;

Bu işlem için bilgisayarımızda composer’ın kurulu olması gerekir.

https://getcomposer.org/ adresine giderek composer’ı bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Daha sonra komut penceremizi yönetici olarak çalıştırıp

composer create-project --prefer-dist yiisoft/yii2-app-basic benimsitem veya
composer create-project --prefer-dist yiisoft/yii2-app-advanced benimsitem

komutunu çalıştıyoruz.

 

basic modeli ile bilgisayarınıza yii framework’ün model, views, controller gibi klasörünün bulunduğu birçok frameworkte görebileceğiniz standart dosyalarını oluşturucaktır.

advanced modeli ile de backend, frontend, common gibi dizinlerin bulunduğu kullanıcı ve yönetici kısmında yapacağınız kodlamaları birbirinden ayıran bir mimari sizi karşılayacak.

Bu konuda sadeliği sevip basic modeli kullanmak isteyenler olabilir. Biz devam eden süreçlerde advanced ile devam edeceğiz değişen çok birşey olmayacak bunu advanced mimarisinin frontend dizini gibi düşünebilirsiniz (ki öyledir de).

composer ile kurulum tamamlandığında üstteki klasör ve dosyalar sizi karşıyacak. Bunlardan genellikle kullanacağımız klasörler seçili olan /common, /frontend, /backend klasörleri.

Peki bunlarla neler yapıcaz? Hadi bu klasörleri tanıyalım.

  1. backend:

Kurumsal bir web sitesi kodladığımızı düşünelim, sayfaların güncelenebileceği, eklenip silinebileceği yapılar bu kısımda olmalı.

  1. frontend

Kurumsal sitemiz için ziyaretçilerin görebileceği herşey burada olmalı.

  1. common

backend ve frontend için ortak kullanacağımız class yapılarımız, modellerimiz, veritabanı bağlantı bilgileri gibi kısımlarımız burada yer almalı.

 

devam edecek…